UTDANNINGSLØPET
Tror du utdanningen din stopper ved et fagbrev? Da må du tro om igjen! Trykk på de ulike symbolene for mer info.
BA, EL og TIP
Du har utallige valgmuligheter når du velger yrkesfag! Vår målgruppe er jenter som velger fag innen BA, EL og TIP.
Se mer om de ulike utdanningsprogrammene og hvilke yrker de fører til her.
Læretid og VG3
Den vanlige ramma for de fleste yrkesfagene er at du går to år på skole, før du jobber i to år som lærling og tar fagbrev.
I læretida tjener du penger, og hovedregelen er at du etter to år som lærling har tjent omtrent like mye som en fagarbeider tjener på ett år.
Noen få utdanningsløp er litt annerledes, og tilbyr bare tre år på skole uten læretid i bedrift.
Fagbrev/svennebrev
Når du skal ta fag- eller svennebrev må du opp til en praktisk fag- eller svenneprøve, for å vise at du har kompetanse til å gjøre jobben din innenfor faget.
Kompetansen du får gjennom en yrkesfaglig utdanning kan ingen ta fra deg, og den er et flott utgangspunkt å bygge videre på hvis du vil det.
Yrkesveien
Yrkesveien, eller Y-veien, er et spesielt tilrettelagt løp for folk med fagbrev eller annen yrkeskompetanse.
Gjennom denne kan du ta høyere utdanning på noen utvalgte studieretninger, uten å ha studiekompetanse.
Teknisk fagskole
En fagskoleutdanning er en kort og yrkesrettet utdanning for deg som har yrkeserfaring.
Denne utdanninga kan gi deg lederkompetanse, faglig fordypning innen ditt eget felt, og muligheter for videre utdanning på f.eks høyskole og universitet.
Påbygging
Ett år med påbygging gir deg mulighet til å ta høyere utdanning på lik linje med de som går treårig studiespesialiserende løp. Med påbygg får du generell studiekompetanse, og kan ta høyere utdanning innen alle programmer som krever det. Dette året kan du gå etter fullført Vg2, eller etter å ha tatt fagbrev.
Forkurs
Forkurs er en annen vei inn i høyere utdanning. Hvis du mangler spesiell studiekompetanse, som du trenger for å komme inn på bl.a ingeniørstudier, finnes det en spesielt tilrettelagt vei inn. Forkurset gir nødvendige forkunnskaper for deg som skal bli ingeniør.
2 år som fagarbeider - Realkompetanse
I mange tilfeller kan du kvalifisere til å ta høyere utdanning selv om du ikke har studiekompetanse. Hvis du har fagbrev og en viss arbeidserfaring, kan du ofte bruke realkompetansen din når du søker. Dette gir enda større muligheter for deg som vil ta høyere utdanning.
Mesterbrev/installatør
Mange av fagskoleutdanningene åpner for mulighet til å ta et mesterbrev eller installatørbrev. Dette er et symbol på at du har fordypet deg innen fagfeltet ditt, og har god kunnskap om faget.
Her kan du lese mer om mesterbrevordningen og installatørprøven.
www.mesterbrev.no
www.installatorproven.no
PPU
PPU, eller praktisk pedagogisk utdanning, er en ettårig utdanning du kan ta for å bli yrkesfaglærer.
For å kvalifisere til dette må du ha fagbrev og noen års arbeidserfaring (som regel 2 eller 4 år), og ha gått teknisk fagskole eller ha en bachelorgrad.
Universitet/høyskole
Gjennom fagbrevet ditt har du mange veier inn til høyere utdanning som er relevant for fagfeltet ditt. Hvis du derimot vil velge noe helt nytt har du også alle muligheter åpne for det. Studiekompetanse eller realkompetanse kan gi deg innpass på høyere utdanning.
Yrkesfaglærer
Hvis du ikke har teknisk fagskole eller høyere utdanning, men har lyst til å bli yrkesfaglærer, kan du ta den treårige yrkesfaglærerutdanninga. Dette er en utdanning som gir bachelorgrad, og som gir deg kompetanse til å være lærer innenfor ditt programområde. Det er bare NTNU og HiOA som tilbyr utdanninga.
Master
Med "bare" et fagbrev i bunnen har du alle muligheter åpne – hvis du finner ut at det er en mastergrad du vil ta, finnes det et utdanningsløp for deg!